Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce este avulsia unghială?

Avulsia unghială reprezintă procedura chirurgicală prin care se îndepărtează parțial sau complet o unghie incarnată. Unghia incarnată apare atunci când marginea unghiei crește în interiorul țesuturilor, cauzând durere intensă, dificultăți la mers, activități cotidiene și somn, iar pielea din jurul zonei afectate devine roșie, umflată și poate prezenta secreții purulente cu miros neplăcut.

Există mai multe cauze ale apariției unghiei incarnate, printre care se numără: factori genetici, încălțăminte strâmtă sau nepotrivită, modificări osoase asociate cu înaintarea în vârstă și, cel mai des, practicarea necorespunzătoare a pedichiurii, cum ar fi smulgerea “colțurilor” unghiei.

Avulsia chirurgicală a unghiei poate fi realizată fie parțial, fie total, în funcție de gravitatea și extinderea afecțiunii. Procedura poate implica îndepărtarea unei părți din unghie sau a întregii unghii incarnate, pentru a elibera presiunea exercitată asupra țesuturilor înconjurătoare și pentru a permite vindecarea corespunzătoare.

Este important ca avulsia unghială să fie efectuată de către un specialist calificat, cum ar fi un chirurg sau un podolog, într-un mediu steril și sub anestezie locală. După procedură, se poate recomanda igiena riguroasă a zonei afectate, utilizarea de pansamente sterile și administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii și prevenirea infecțiilor.

Este recomandat să consulți un medic în cazul în care prezinti simptome de unghie incarnată pentru a primi un diagnostic corect și pentru a decide împreună cu specialistul cea mai potrivită abordare terapeutică în funcție de cazul tău.

Procedura de avulsie unghială se realizează în mai mulți pași.

Iată cum se desfășoară în mod general:

  • Anestezie locală: Înainte de îndepărtarea părții afectate a unghiei, se aplică anestezic local (sub formă de cremă sau prin injectarea lidocainei) în zona de la baza degetului unde se află unghia incarnată. Acest pas are rolul de a reduce disconfortul și de a asigura o procedură lipsită de durere. După administrarea anesteziei, pacientul nu va simți durere în timpul intervenției.
  • Indepărtarea unghiei: Se îndepărtează partea afectată a lamei unghiale incarnate sau, în unele cazuri, întreaga lamă unghială, în funcție de gravitatea situației. Scopul este de a elibera presiunea asupra țesuturilor și de a preveni recurența unghiei incarnate. Îndepărtarea se realizează cu ajutorul unor instrumente speciale și se asigură că se respectă regulile de igienă și asepsie.
  • Aplicarea soluției de fenol: După îndepărtarea unghiei, se aplică o soluție concentrată de fenol la nivelul matricei unghiale. Această soluție are rolul de a reduce lățimea noii unghii care va crește, astfel încât să se prevină recidiva încarnării. Fenolul are proprietăți antiseptice și caustice, ajutând la inhibarea creșterii excesive a unghiei.
  • Pansament și monitorizare postoperatorie: După încheierea procedurii, zona este acoperită cu un pansament steril. Pacientul este programat pentru un control la 2 zi pentru a verifica evoluția și a efectua eventuale ajustări la pansament. Ulterior, pansamentele pot fi efectuate la domiciliu, zilnic sau conform instrucțiunilor medicului curant. Este importantă menținerea unei igiene corespunzătoare și aplicarea de creme antibiotice și cicatrizante pentru a promova vindecarea.
  • Controale ulterioare: Se recomandă programarea unor controale de urmărire la 1 lună și apoi la intervale de 3 luni. Aceste controale permit monitorizarea vindecării, evaluarea noii creșteri a unghiei și depistarea precoce a eventualelor complicații sau recidive.

După procedura de avulsie unghială, există câteva recomandări generale pentru perioada de recuperare.

Iată câteva dintre acestea:

  1. Limitarea activităților care implică mersul pe jos: În prima zi după intervenție, se recomandă limitarea activităților care exercită presiune asupra degetului afectat și care implică mersul pe jos prelungit. Acest lucru ajută la reducerea disconfortului și la accelerarea procesului de vindecare.
  2. Revenirea la activitățile obișnuite: În general, pacientul își poate relua activitățile obișnuite în mai puțin de 24 de ore după intervenție. Cu toate acestea, este important să evite exercițiile fizice intense, alergatul pe distanțe lungi și înotul în piscină până când se obține vindecarea completă.
  3. Igienă adecvată: Este esențial să se acorde o atenție deosebită igienei zonei afectate. Se recomandă spălarea regulată a picioarelor cu apă caldă și săpun delicat, uscarea temeinică a picioarelor după fiecare spălare și utilizarea de pansamente sterile sau creme antibiotice, conform recomandărilor medicului.
  4. Urmarea instrucțiunilor medicului: Este important să urmați cu strictețe instrucțiunile și recomandările medicului curant în privința îngrijirii postoperatorii. Aceasta include efectuarea pansamentelor și aplicarea de medicamente conform indicațiilor, precum și programarea controalelor de urmărire la intervalele recomandate.
  5. Monitorizarea semnelor de infecție sau complicații: Este important să fiți atenți la orice semne de infecție, cum ar fi roșeață excesivă, umflături, secreții anormale sau durere intensă și persistentă. În cazul în care apare oricare dintre aceste simptome, este recomandat să consultați imediat medicul.

Centrul Medical Euromed
Str. Parintele Galeriu, nr. 6C
Bucuresti , Romania

021 211 96 60 / 0723 286 269

Copyright || All Rights Reserved.

Subscribe for the updates!