Ce este cheloidul?
Cheloidul este o proliferare anormala a tesutului cicatriceal, aparuta dupa o incizie chirurgicala, acnee, traumatism sau chiar o intepatura. Propriu zis un cheloid este o deviere de la evolutia fiziologica a unei cicatrici normale.
Caracteristica cheloidului este invazia in tesutul sanatos din vecinatatea leziunii initiale.
Pe langa aspectul inestetic si modificarea conturului regiunii, poate fi insotit de durere, prurit, senzatii neplacute. Se intalneste frecvent la varste tinere iar aparitia sa nu poate fi anticipata.
Chiar daca cheloidul nu pericliteaza viata, el provoaca un stres major, cu afectarea calitatii vietii, mai ales cand este situat in zone vizibile, cu impact in viata sociala.
Tratamentul cicatricilor keloide
Corticoizii de potenţă înaltă topici (aplicați local), singuri sau în asociere cu alte terapii (crioterapie, excizie chirurgicală) reprezintă o medicaţie sigură şi adesea cu rezultate foarte bune.
Eficienţa cea mai bună o are injectarea în cicatrice de triamcinolone acetonid în concentraţii de 20-40mg/ml. Totuşi concentraţia soluţiei şi volumul de soluţie injectat depind de grosimea keloidului, localizarea acestuia și vârsta pacientului.
Injectarea în cicatrice se însoţeşte de un grad de durere acceptabil, durere ce poate fi atenuată de răcirea zonei înaintea procedurii, eventual prin crioterapie. Numărul de injectări necesare variază în funcţie de răspunsul terapeutic, în general ele se repetă la interval de 2-3 saptămâni.
Cicatricea reziduală este plată, lucioasă, mult mai acceptabilă din punct de vedere cosmetic pentru pacient. Uneori această cicatrice poate sa prezinte vase de sânge fine lineare sau o cromatică neomogenă, aceasta din urmă atenuându-se în timp.