Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Efectuare biopsii cutanate

Ce sunt papiloamele și verucile? 


Papiloamele reprezintă creșteri anormale ale pielii care apar în special în zonele supuse frecțiunii, cum ar fi pliurile pielii în regiunea gâtului, axilele, submamară sau inghinală. Ele sunt întâlnite frecvent la adulți, dar pot afecta și gravidele și persoanele supraponderale.

Verucile sunt leziuni virale benigne, cu apariție determinată în principal de tulpinile non-oncogene ale virusului HPV. Acestea sunt mai des întâlnite la copii și adulți tineri. Localizările cele mai comune ale verucilor sunt pe față, mâini și tălpi, dar pot apărea și în zona genitală.

De ce tratăm papiloamele și verucile? 

Papiloamele sunt tratate deoarece reprezintă leziuni inestetice și pot fi traumatizate ușor când cresc în dimensiuni. De exemplu, papiloamele cervicale pot fi afectate de obiecte precum lanțul sau eșarfa, papiloamele axilare pot fi tăiate de lama de ras în timpul epilării, iar cele submamare pot fi iritate de bareta sutienului. Traumatismele pot duce la ruperea leziunilor și la sângerare, ceea ce poate provoca îngrijorare pacienților.

Verucile necesită tratament, în special, deoarece pot fi ușor transmise altor persoane sau autoinoculate. În absența unui tratament adecvat, acestea cresc treptat în dimensiuni și pot deveni adânci și dureroase, în special cele localizate pe tălpi. În anumite situații, verucile pot afecta și structurile învecinate, cum ar fi modificările unghiale sau periunghiale.

Care sunt etapele tratamentului?

După consultația cu medicul dermatolog, se stabilește diagnosticul. De obicei, verucile vulgare pot fi confundate cu bătături, iar papiloamele pot fi confundate cu nevi (alunițe) sau alte leziuni. Examinarea clinică și, uneori, dermatoscopia (de exemplu, în cazul verucilor, se pot observa mici puncte negre pe suprafață, care reprezintă capilare trombozate) ajută la diferențierea corectă.

Pacientul primește informații cu privire la metodele de tratament și la îngrijirea post-procedură.

Procedura poate fi efectuată în aceeași zi cu consultația. Se utilizează anestezie locală pentru a minimiza disconfortul pacientului pe durata procedurii.

Durata procedurii variază între 10 și 30 de minute, în funcție de numărul de leziuni ce trebuie tratate. După finalizarea procedurii, pacientul poate continua activitățile planificate.

Cum se realizează tratamentul acestor leziuni în clinică? 

Printre metodele distructive utilizate pentru eliminarea papiloamelor și verucilor în clinică se numără laserul CO2 și radiofrecvența fracționată.

Ablația leziunilor cu laserul CO2 este o metodă precisă prin care leziunea este îndepărtată prin vaporizare. Această metodă este eficientă atât pentru leziunile de mici dimensiuni, cât și pentru cele extinse sau care nu au răspuns satisfăcător la tratamente anterioare.

Radiofrecvența fracționată cu Loktal este o altă metodă utilizată pentru îndepărtarea acestor leziuni, care implică distrugerea termică a acestora.

Ambele metode asigură o recuperare ușoară pentru pacient și oferă rezultate cosmetice excelente.

Care sunt beneficiile tratamentului? 

Unul dintre principalele beneficii ale tratamentului este eliminarea ușoară a leziunilor existente. Se recomandă să se urmeze sfaturile medicului și să nu se încerce tratamente la domiciliu folosind diverse leacuri sau tincturi.

Este important de menționat că tratamentul nu are rolul de a preveni apariția altor leziuni noi în alte zone ale corpului.

Pot apărea complicații? Complicațiile sunt rare, dar pot include tulburări de pigmentare (hipopigmentare/hiperpigmentare), senzație de mâncărime și reacții inflamatorii la nivelul zonei tratate, precum și dificultăți în procesul de cicatrizare. Este important să se ia în considerare aceste posibile complicații, însă sub supravegherea unui medic competent, riscul lor este minimizat.

Care este îngrijirea necesară după procedură? 

După procedură, în primele zile, pacientul trebuie să igieneze zona conform indicațiilor medicului dermatolog.

În cazul papiloamelor, de obicei nu este necesar pansamentul.

În cazul verucilor, în funcție de localizare și adâncimea leziunii, medicul poate recomanda pacientului să panseze zona tratată pentru câteva zile.

În primele zile, medicul poate sugera utilizarea unei creme cu antibiotic.

În plus, se va utiliza un produs cicatrizant până la vindecarea completă a pielii.

Este important să se evite expunerea la radiațiile UV după procedură, mai ales în cazul în care au fost tratate zone cu potențial de expunere la soare (cum ar fi gâtul, decolteul, fața), pentru a reduce riscul de hiperpigmentare postinflamatorie.

Se recomandă utilizarea produselor cu factor de protecție solară (SPF) 50+, care să ofere protecție anti-UVB și anti-UVA, cum ar fi cremele, stick-urile etc.

Centrul Medical Euromed
Str. Parintele Galeriu, nr. 6C
Bucuresti , Romania

021 211 96 60 / 0723 286 269

Copyright || All Rights Reserved.

Subscribe for the updates!